0
Din Kurv

Hvordan undgår jeg skadedyr i mine planter?

Det korte svar er at det kan du ikke, ved mindre du indretter dit hjem på en måde hvor der er hermetisk lukket og med sluser, med andre ord skal dit hjem være tilsvarende højeste labratoriesikkerhedsniveau!

Lad os nu hvor vi forhåbentligt er enige om at det ikke er muligt at holde skadedyr ude prøve at kigge på de såkaldte skadedyr i både et større perspektiv og zoomet lidt ind.

Hvis vi kigger på skadedyrene i et større perspektiv så er det vigtigt at forstå at alle levende væsner og organismer indgår som en vigtig del af fødekæde hvor kun den der er øverst i fødekæden ikke er føde for nogen, og hvor den der er nederst i fødekæden ikke lever af andre. Hvis vi udrydder et insekt eller dyr så er det ikke kun det udryddede der forsvinder men også alle de andre dyr der lever af det eller bliver reguleret naturligt af det.

Hvis vi zoomer ind på en af de mest kendte plante skadedyr nemlig bludlus, så er planten nederst i fødekæden og er føde for bladlussen. Myrer holder bladlus som kvæg fordi de kan “malke” deres sukkerholdige afføring, og hjælper samtidig bladlussene mod én af deres fjender mariehønen. Udover mariehøns så er bladlus også føde for fulge, hvepse m.fl.

Mariehøns er de fleste af os enige om er nuttede og søde insekter, mens hvepsen har et noget andet ry og skaber angst hos rigtig mange, i visse tilfælde berettiget og i visse tilfælde ikke. Hvis en hveps skulle komme indenfor i vores hjem jager vi den indtil den er fanget og i de fleste tilfælde dræbt. Men skulle vi have en plante stående med et par bladlus som vi endnu ikke har opdaget, så kunne hvepsen have udfyldt sin rolle i fødekæden og spist de bladlus inden de nåede at gøre skade på vores planter, til gavn for hvepsen og for vores planter.

Det er derfor vigtigt at vi bevæger os væk fra den forfejlede tankegang om at mennesket er det eneste der har ret til at være her, og hver eneste gang at naturen og det naturlige gør noget vi ikke kan lide, så vil vi udrydde naturen. Det er godt nok en børnefilm men animationsfilmen Bee Movie er værd at se for den viser faktisk hvad der sker hvis vi fortsætter den forfejlede tankegang, til skade for både dyr og mennesker.

Løsningen:

Hvad er løsningen sidder du måske og tænker?

  • Vi er nødt til at acceptere at med naturens skønhed følger også den modsatte side af naturen.
  • Gift er ikke løsningen, det gør kun tingene værre da vi skader naturen, planterne og slår de nyttedyr der prøver at hjælpe vores planter ihjel.
  • Vi skal gøre alt vi kan for at passe på naturen og gøre hvad vi kan for at genoprette en mere naturlig og vild natur. Både i egen have, lokalt og globalt.
  • Skab gode vilkår for nyttedyrene i dit hus og have. Fx insekthoteller for guldøjer, mariehøns m.fl.
  • Køb og udsæt nyttedyr forebyggende og med det samme i tilfælde af angreb.
  • Er dine planter blevet angrebet så lad være med at smide dem ud, plantespild belaster miljøet og er med til at øge problemerne. Vi tilbyder behandling af skadedyr med nyttedyr hvis du ikke selv vil tage kampen.

Links:

Sælger i gift til skadedyrs behandling af planter?

Tilbyder i behandling af skadedyrsangrebne planter?

DEL